Златен кокосов ориз

Или кафяв басмати ориз с кокосово мляко и куркума.. ароматно нали?

Цялата къща ухае на нещо нетипично, но изкусително вкусно. Отне ни 30 минути, което го прави бърза опция за обяд или вечеря. Басмати ориз, и то кафевият не е най-често приготвеният вкъщи, предполагам и във вашият дом, но има защо да го предпочитаме.

Той е един от най-полезните видове ориз в света. Расте в подножията на Хималаите – в северна Индия и Пакистан. Басмати съдържа амилаза – фермент, който превръща нишестето в олигозахариди, поради което е по-лесно смилаем от обикновения кафяв ориз. Съдържа в себе си лигнани и фибри.

Необходими продукти:

  1. 500 грама кафяв ориз басмати
  2. 1 брой тиквичка
  3. 1 брой морков
  4. Една глава лук ( среден размер )
  5. 400 мл кокосово мляко ( кен, по-висока масленост)
  6. куркума
  7. сол
  8. кокосово масло
  9. 800 мл вода

Задушавам в кокосово масло нарязаните на ситно зеленчуци, добавям куркума и разбърквам. Прибавям ориза, кокосовото мляко и водата. Варя на средна степен до готовност. Ако не сте правили кафяв басмати ориз, той е доста по-твърд дори и сварен добре, от стандарният бял.

А куркумата… тя допълва ароматите страхотно.

Да ви е вкусно 🤗

Мама на Матео

Етикети:

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 shares

За мен

 Здравейте, казвам се Моника

 Здравейте, казвам се Моника

и съм на 29 години от град Варна. По образование съм юрист. Майка съм на едно прекрасно слънчево дете, което носи името Матео. Ще се радвам тук да откриете полезна информация относно майчинството, кърменето, захранването и много вкусни рецепти.
 Здравейте, казвам се Моника