Устойчива мода – отговорни за бъдещето ни

Устойчива моса

или как да пазаруваме осъзнато

Когато изберете дреха замисляте ли се от какво е изработена, а къде?

Нека поговорим какво е устойчива мода.

Тя се отнася до облекло, което е проектирано, произведено, разпространявано и използвано по начини, които са щадящи за околната среда.

Следователно устойчивата модна индустрия е тази, която трябва да работи по начин, който може да продължи за години и десетилетия напред.

За съжаление, това не е вярно за днешната доминираща „бърза мода“, която се отнася до облекло, което умишлено е проектирано да се консумира бързо на евтини цени, което кара купувачите да гледат на дрехите като за еднократна употреба – да ги носят само няколко пъти, преди да ги изхвърлят или да се преместят към по-нови и модерни евтини дрехи.

Цикълът на бързата мода далеч не е устойчив, защото изчерпва природните ресурси на Земята, експлоатира работници по целия свят и води до огромно количество отпадъци.

Неща над, които трябва да помислим особенно преди предстоящите намаления. Обещания за ниски цени и невероятни попадения, а дали са такива това е друга тема.

Как да подкрепим устойчивата мода?

Естествените материали като коноп, лен, памук, коприна, вълна, кожа, обикновено са за предпочитане пред необработената синтетика, получена от петрол като полиестер, акрил и найлон.


Това е така, защото естествените влакна са биоразградими и могат да компостират чисто обратно в почвата, за разлика от синтетичните влакна, които няма да се разградят биоразградимо и вместо това лежат в депата, непрекъснато извличайки токсични химикали и изпарения.

Въпреки това някои естествени материали са по-устойчиви от други, като конопът, ленът и органичният памук. Те обикновено са сред най-екологичните. Някои вълни и растителни влакна могат дори да се отглеждат по начини, които са регенеративни, което означава, че могат да регенерират здрави почви и да отделят въглерода (което помага за борба с изменението на климата).

устойчива мода
устойчива мода

Рециклирани или остатъчни материали:

Използването на вече съществуващи материали за създаване на ново облекло винаги е чудесен избор, тъй като не изисква извличане на нови ресурси от Земята, а по-скоро използва максимално материали, които иначе биха могли да отидат на вятъра.

Дизайн с нулеви или ниски отпадъци:

Много отпадъци в модната индустрия идват от остатъците при кроенето на модели, така че някои устойчиви модни марки проектират модели, които вместо това водят до нулеви загуби на материал.

Освен това марките могат да се стремят да сведат до минимум количеството потребление на вода и енергия от производствения процес. Намаляване на отпадъците чрез елиминиране на излишната пластмасова опаковка при транспортиране от производителя, до склада и до клиента.

Дрехи втора употреба или издръжливи дрехи:

Вместо да изберете бърза мода, която е евтина и е предназначена за бързо изхвърляне, можете да бъдете по-устойчив моден потребител, като също така отговорно се грижите за дрехите си, за да удължите живота им, или купувате втора употреба, което държи дрехите извън сметищата за по-дълго.

Как да пазарувам устойчиво:

Устойчивата мода се фокусира върху облеклото, което е проектирано, произведено, разпространявано и използвано по начини, които са щадящи околната среда.

За да освежите гардероба си, освен да пропуснете импулсните желания, можете да дадете приоритет на:

  • Закупуване на дрехи, произведени на местно ниво или в съоръжения, работещи с възобновяема енергия или дрехи, изработени с ниско въздействие, естествени и органични материали, рециклирани, модернизирани или мъртви материали, екологично чисти багрила и/или дизайни с нулеви или ниски отпадъци;
  • Закупуване на икономични или употребявани дрехи.
  • Удължаване на живота на вашите дрехи, като се грижите добре за тях.
Къде мога да върна дрехи за рециклиране:
  • H&M
  • Pull & Bear
  • Massimo Duti

Разгледайте статията за капсулен гардероб, там има още идеи.

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 shares

За мен

 Здравейте, казвам се Моника

 Здравейте, казвам се Моника

и съм на 29 години от град Варна. По образование съм юрист. Майка съм на едно прекрасно слънчево дете, което носи името Матео. Ще се радвам тук да откриете полезна информация относно майчинството, кърменето, захранването и много вкусни рецепти.
 Здравейте, казвам се Моника