Успешно начало

Казват, че всяко начало е трудно, това важи почти винаги и за кърменето. Изисква се голяма доза търпение и отдаденост от страна на мама, но след време това се отплаща.

Още след раждането е важен контакта „кожа в кожа“, често един от съветите които може да получите за регулиране на кърмата е да гушкате голичко вашето дете. Толкова е хубаво нали? Знаете ли,че бебето ви още след самото раждане знае как да засуче, вие само трябва да му помогнете. Понякога децата имат затруднения сами да се справят, при къса юздичка, преждевременно родени, ниско тегло. В началото повечето бебчета се изморяват много бързо и след започване на кърменето заспиват, едно гъделичкане или разсъбличане върши работа за да се държат будни и нахранването им да е успешно. Първите седмици ще ви се стори, че детето е през цялото денонощие на гърдите ви… и това е така. Дайте си време, ако има кой да ви помага в началото с домакинската работа би било страхотно. За една нова мама е нужно да има колкото се може повече сън ( колкото позволява детето), почивка и хубава храна.

Нека ви разкажа как беше при нас. Благодарна съм, че сме имали късмет да се случат по-лесно нещата. След раждането на Матео, роден е със спешно секцио в 23:22ч. на 28.10., аз бях настанена в реанимация, а той в кувъоз. Роди се с тахипнея, очестено дишане. Често деца родени чрез секцио се раждат по този начин, като се наложи да бъде 24 часа под наблюдение. На следващият ден към 17ч. ме преведоха от реанимация в стаята ми, имах възможност да го видя едва за няколко минути .. всяка майка, която не е могла да гушне детето си скоро след раждането знае колко е тежко това. До този момент не бяхме опитали да се храним, а ранното слагане на гърда е от голямо значение. Сестрите са го хранили с адаптирано мляко, като на 30ти в 13ч. за първи път успях да го гушна и да се опитам да го кърмя. Не бях сигурна какво правя и дали е правилно, преди да родя си казвах, че ако се получи при нас ще е страхотно, а ако не това няма да е голям проблем. След като родих бях сигурна, че това е най-доброто за него. Знам, че има майки отказващи добавка мляко в болницата въпреки, че кърмата не им е слязла, защото коластрата е достатъчно калорична и стига на бебето. Съжалявам, че не събрах смелост да постъпя по този начин и аз. В деня, в който ми го доведоха в стаята на всяко хранене с адаптирано мляко първо го слагах на гърда изчаквах малко и му давах добавката. Като постепенно намалях количеството адаптирано мляко, което му давах. На следващият ден усетих гърдите си тежки и твърди, не знаех дали това е нормално или не, как следва да постъпя, получих коренно различни насоки от всички сестри в болницата. Давам съвет, който се надявам да е от полза на жените предстоящи им раждане, има доброволни консултанти по кърмене, може да ги потърсите по телефона с въпросите, които ви вълнуват както преди да родите така и след. Не се колебайте, наистина това би помогнало на много млади майки. Няколко дни след това при изписването ни Мати, той беше изцяло на кърма, роден е в София, а ние трябваше да се приберем до Варна. Не бях сигурна, че ще се справим с храненето му, но успяхме. Бяхме купили кутия адаптирано мляко за пътя, не се наложи да я използваме.

Споменах,за контакта кожа в кожа още след самото раждане, слагането на гърда възможно най-скоро. За щастие в много болници в България това е станало практика. Важно е майката да приема много вода, течности, може би знаете, че съветват консумирането и на течни храни. Аз пиех наистина много вода, лактогонен чай.( който не съм сигурна, че имаше резултат, може би го приемах за мое спокойствие). Грешен съвет, който се дава все още, който получих и аз след раждането е гърдите да се измиват преди и след кърмене. Това може само да ги пресуши и след това зърната да се разранят. В предната статия свързана с кърменето ви бях разказала за Монтгомеровите жлези и как те отделят аромат сходен с този на амниотичната течност, за да може дечко да се ориентира лесно и да засуче. Освен това те отделят и секрет, който омазнява кожата на зърната и ареолите. Препоръчвам крем за зърна без измиване, чист ланолин, при нужда. Ежедневният душ е достатъчен за поддържане на добра хигиена по време на кърмене.

Знам, че за много жени ( включвам и себе си тук) началото е объркващо и плашещо. Позволете си да не правите нищо друго освен да се отдадете на новороденото си бебе. Признавам на мен ми беше много трудно, бяхме като скачени. При нерегулирани хормони след раждането, хронично недоспиване и плач от колики ( Мати беше с много силни колики) е трудно да сме спокойни и да сме сигурни, че детето ни е сито само от кърмата ни, като по същото време от всякъде сме съветвани да дохранваме. При минимум 3 наакани и 5-6 напишкани пелени за 24 часа и качване в теглото на бебчо няма от какво да се притеснявате. Не се подвеждайте, че при изцеждане количеството кърма е малко. Никоя помпа за кърма не може да изцеди реалните милилитри, който да изсуче детето ви.

В следващата статия ще поговорим за митовете, които ни заливат от всякъде за това кои храни са подходящи по време на кърмене.

Мама на Матео

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 shares

За мен

 Здравейте, казвам се Моника

 Здравейте, казвам се Моника

и съм на 29 години от град Варна. По образование съм юрист. Майка съм на едно прекрасно слънчево дете, което носи името Матео. Ще се радвам тук да откриете полезна информация относно майчинството, кърменето, захранването и много вкусни рецепти.
 Здравейте, казвам се Моника