Къде ми е детето или „terrible two“

Знаете, че децата ни преминават през различни фази на развитие. Още след раждането им сме свикнали с познатите ни до болка скокове в растежа. ( календар на растежни скокове ) Последният, който се очаква между година и четири месеца и година и половина. Нямах търпение някои от тях да минат. До този момент си мислих, че те и коликите, които при нас бяха много тежки са трудните моменти в ранното детство.

Сега наред дойде период известен като “ terrible two“ или ужасните две. Оказа се, че започва месеци преди навършване на две годишна възраст. За жалост не подминава нито едно дете, рядко има леко преминаващи през него.

Как да ги познаете?

  • Силен плач без причина;
  • Инатене за всичко до този момент, което сте правили през ежедневието си заедно; (почистване, обличане, смяна на пелени, къпане, влизане в автомобила, возене в количката и т.н. )
  • Рязка смяна на настроения; ( от плач към смях и обратно)
  • Опити за хапане, ритане, хвърляне на предмети.

Нека първо подчератя, че това е нормален период в детското развитие. Колкото и да не искаме нашето мило и добро дете да се промени неознаваемо, за жалост неизбежно е. Остава ни единствено да се опитаме да запазим себе си, докато всички вкъщи заедно преминаваме през това. Чували ли сте за тантрум? По този начин се нарича цялостното състояние започващо с тръшкане без видима причина, плач стигащо до истерия. Ако сте виждали деца легнали на земята, отказващи да се изправят и продължат да вървят, издаващи писъци, били сте свидетели на тантрум.

Очакваме този „прекрасен“ период въпреки името му ( което насочва към две годишна възраст ) от около 18 месечна възраст, често продължаващ до навършване на 3 годишнината на детето ни.

Тази силно емоционална фаза, продължаваща месеци наред се дължи на бързите промени, които настъпват при детето ни- двигателни, интелектуални, социални, емоционални. Овладяване на вървене, все по-добро боравене с ръцете, проговаряне. Децата на тази възраст разбират повече от колкото могат да изразят с думи, звуци или жестове. Когато се сблъскате с тези поведенчески предизвикателства, винаги трябва да си напомняте, че детето не прави това с единствената цел да се противопостави, то се опитва да изрази независимост. Липсата на богат речник чрез, който то да ни обясни какво го е засегнало или натъжило, често води до плач, който се удължава ако ние реагираме остро, а не разбиращо.

Как да се справим?

Този период наистина е изключително труден за цялото семейство, но може да си помогнем по няколко начина:

  • Нека се опитаме да овладеем първо нашите емоции. Направим ли го, много по-лесно ще помогнем на детето ни да осъзнае собствените си. ( Знам колко е трудно. )
  • В момент на тантрум опитайте се да пренасочите вниманието на детето към нещо странично. ( любима играчка, преминаващ човек/автомобил, животно )
  • Има моменти, в които игнорирането на поведнието също върши добра работа. ( Бъдете последователни и постоянни. )
  • Опитайте се да направите режим, при който детето получава нужната си почивка и сън. ( Преуморените деца са по-раздразнителни.)
  • Окуражавайте неговата независимост, като му помагате да развива своите способности.
  • Не забравяйте, че това е същото онова дете, за което сте мечтали, с което обожавате да прекарвате времето си. Помогнете му да премине през този труден период с показване на подкрепа и обич.

А как се справяте вие в тази ситуация? Споделете ми вашият опит под последният ми пост в инстаграм. 🤗

Мама на Матео

Етикети:, , ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 shares

За мен

 Здравейте, казвам се Моника

 Здравейте, казвам се Моника

и съм на 29 години от град Варна. По образование съм юрист. Майка съм на едно прекрасно слънчево дете, което носи името Матео. Ще се радвам тук да откриете полезна информация относно майчинството, кърменето, захранването и много вкусни рецепти.
 Здравейте, казвам се Моника