С какво си играят децата ни?

Знаете ли колко е важно с какво се занимават децата ни под формата на игра? Колко развиващи за способностите им са всички занимания с любимите им играчки?

Играчките подтикват децата ни към физическа активност, чрез упражняване на двигателните им умения. Независимо дали оцветяват, обличат или събличат кукли, играят с кубчета, те използват финната си моторика. При проходилките, тротинетките, триколките те развиват двигателните си умения.

Не трябва да забравяме, че играчките не са просто играчки. Те развиват нови умения у децата ни, помагат да затвърдят усвоени такива. Благодарение на тях най-важните за нас същества преоткриват света и себе си.

Все по-често се случва вкъщи да сме затрупани с безброй играчки, да влизаме в детската стая и да няма празно място на земята от разпилени, вече безинтересни занимания.

Изследванията сочат, че практикуването на минималистичен подход спрямо играчките, които предлагаме води до по-добри резултати. Колкото повече неща прави една играчка ( свети, издава музикални звуци, върти се и тн.) , толкова по-малко действия и по-малко мисъл при играта извършват децата ни.

По-малкият брой, ценни развиващи играчки е от полза в дългосрочен план:

  1. Децата се учат да бъдат по-креативни

Твърде много играчки пречат на децата ни да развият своето въображение.

2. Учат се на концентрация

Когато имат под ръка много разпръснати играчки около тях, те взимат някоя, захвърлят я и преминават на следващата. Минималистичният подход спрямо играчките подпомага развитието на концентрация върху една или две играчки, изследването им и откриването на нов начин за игра с тях.

3. Учат се да оценяват и да се грижат за вещите си

Разбират, че ако счупят поредната играчка или скъсат книжката си няма техен заместител.

За жалост често позволяваме при играчките да става въпрос за количество, а не за качество. Което не помага нито на нас финансово, нито на децата ни. И докато нашите деца са във възторг от поредната светеща пластмасова играчка ние знаем, че това ще е за кратко и тя ще се озове при другите в онази купчина в ъгъла.

Не трябва да забравяме, че наистина играчките са нещо повече от забавление за децата ни. Най-добрите ангажират сетивата на детето, предизвикват въображението му. При бебетата всяка нова форма, цвят, текстура, вкус и звук е едно преживяване, което им дава важни уроци за по нататъшното им развитие.

След като минат бебешкият период ( след 7-8 месец ) децата ни имат възможност да се занимават с повече различни и развиващи играчки. Изключителни полезни за тях са всякакъв вид сортери. Децата развиват финната си моторика с тях, учат се да разпознават цветове и форми. Важно е да се стремим да им предлагаме под различна форма занимания развиващи умения за съответната им възраст.

С порастването и приближаването на предучилищна възраст към играчките се добавят тези, с които децата ще могат да се запознаят с букви и цифри. Предлагат се най-различни, под формата на карти за игра с изображения на плодове, зеленчуци и съответната буква с която започва картинката на картата. Пъзели с азбуката, книжки, интерактивни играчки. 

Играем заедно, развиваме се заедно!

Мама на Матео

Етикети:

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 shares

За мен

 Здравейте, казвам се Моника

 Здравейте, казвам се Моника

и съм на 29 години от град Варна. По образование съм юрист. Майка съм на едно прекрасно слънчево дете, което носи името Матео. Ще се радвам тук да откриете полезна информация относно майчинството, кърменето, захранването и много вкусни рецепти.
 Здравейте, казвам се Моника