Кърменето е любов

Честита световна седмица на кърменето! 🤱🏻

Знаете ли, че кърмата е най-добрата храна за бебето до 6 месечна възраст? 

Тя подпомага развиващият се имунитет на детето, съдържа въглехидрати, протеини, мазнини, витамини ( витамин А,Д,Е,К). Също носи на бебето необходимата доза цинк,натрий, магнезий, калций,селен.

 Освен всички положителни страни,които има кърменето, близостта между майката и бебето е незаменима.

Нека поговорим по-подробно за кърменето.

Когато една жена е бременна плацентата й произвежда прогестерон, който е много важен за формирането на алвеолите ( това са подобни на грозд образувания, където се събира млякото) и млечните жлези. Високите нива на прогестерон, не позволяват на тялото да произведе мляко през трите триместъра. Когато плацентата бъде отделена при раждането, тялото на жената започва да синтезира пролактин за сметка на намаляващият прогестерон. Пролактина помага на коластрата, след това и на кърмата да „слезе“. Благодарение на пролактина по време на кърмене се подтиска овулацията и действа като естесвена контрацепция. ( не може да се разчита само на него за предпазване от бременност, макар и с подтисната овулация и липса на цикъл, е възможно макар и рядко да се зачене.)

Вероятно сте чували, че кърмата се „поръчва“ от бебето. Колкото повече търсене има, толкова повече е и количеството произвеждано от мама. Важна е стимулацията на гърдите, в началото не трябва да се правят големи паузи особено нощем, когато концентрацията на пролактин е най-висока. ( между полунощ и седем сутрин). Подкрепям храненето на поискване, а не строгият режим. Всяка двойка мама-бебе намира работещият начин за себе си. Вие огладнявате ли по час? Важно е да помним, че кърменето не е само за хранене на нашето дете. То е близост, утеха, мама е най-близкият човек, единственият който бебчо познава още от преди да се е родил.

Интересен факт за тялото ни е,че то е така устроено, че знае какво и колко да даде на новороденото ни дете,състава на кърмата се променя с израстването на бебето. А знаете ли,че благодарение на  Монтгомеровите жлези разположение върху ареолата, отделящи специфичен аромат, напомнящ този на амниотичната течност, бебчо открива по-лесно зърното и това му помага да засуче? Магия!

Освен ползите изброени до тук изследванията сочат,че кърмените деца  по-рядко страдат от диабет, множествена склероза, астма. Кърмата носи в себе си антитела срещу патогени на които майката е била наскоро изложена. Също така кърменето намалява риска от заболяване на рак на гърдата при майката наполовина.

Толкова много предимства има кърменето, заслужава си да опитате да закърмите детето си и да му предложите най-доброто за него. Често чуваме майки да казват,че нямат кърма. Това не е така, в действителност рядко се случва и то поради медицински причини, заболяване. В повечето случаи намаляването на кърмата се дължи на недостатъчно стимулиране от страна на бебето, големи паузи (повече от 2 -3 часа в началото), дохранване с адаптирано мляко. Жалко е колко много педиатри все още не дават адекватни съвети на младата майка, препоръчват дохранване даже и когато това не е нужно. Добавка адаптирано мляко към режима на кърмено бебе води до намаляване на количеството произведено мляко и отбиване на детето. То е тежко и засища за по-дълго време, организма на бебето го преработва за по-дълъг период, по този начин стимулацията на гърдите намалява, последвана от намаляване на кърмата. Важно е да помним, че трябва да следим за покачване на теглото на бебчо, то да пълни пелените (минимум 3 наакани и 5-6 напишкани за 24 часа). 

Ще поговорим за успешното начало на кърменето в следващата тема. 

                                        Мама на Матео 💛

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 shares

За мен

 Здравейте, казвам се Моника

 Здравейте, казвам се Моника

и съм на 29 години от град Варна. По образование съм юрист. Майка съм на едно прекрасно слънчево дете, което носи името Матео. Ще се радвам тук да откриете полезна информация относно майчинството, кърменето, захранването и много вкусни рецепти.
 Здравейте, казвам се Моника