Емоционални спомени

Аз не съм.. не бях от онези хора обожаващи Коледа или въобще всички празници. Не обичах да украсявам, не ми бяха на сърце продължителните семейни събирания. Преди Матео най-често в тези моменти съм била на път.

Тази година е втората му Коледа, но за него е първа съзнателна. Първа, в която може би ще има спомен, ще усети семейна топлина, традиция. След като той се появи реших, че няма да пропускам момент, в който да му създам спомен, но не просто от онези спомени за скъпа, лъскава играчка под елхата, а за топлина, уют в него, в нас, в дома ни. 

Аромат на цитруси, кора от обелени мандарини, запалени свещи, вкусните сарми на баба.

Това са емоционални спомени, те са много силни и важни за нас. Най-доброто, което може да направим за нашите деца е да създадем богат набор от тях.

Редица изследвания сочат, че ранните детски спомени свързани със семейна топлина, чувство за безопасност и закрила имат връзка с привързаността, която децата ни ще имат като порастнат, връзките и отношенията им с близките.

Не сте ли усещали как някоя ваша реакция или постъпка се ръководи от нещо по-силно, вътре във вас? Е това са вашите емоционални спомени, това което сте научили, запомнили, нещо което се отключва при срещата с друго познато. Аромат, събитие, музика, празник.

А замисляли ли сте се кои са вашите емоционални спомени свързани с Коледа? Какво е първото нещо, което се сещате свързано с празника? 

Мама на Матео

Етикети:, ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Comments

  1. Pingback: Сладки коледни бисквити - One day with Mateo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 shares

За мен

 Здравейте, казвам се Моника

 Здравейте, казвам се Моника

и съм на 29 години от град Варна. По образование съм юрист. Майка съм на едно прекрасно слънчево дете, което носи името Матео. Ще се радвам тук да откриете полезна информация относно майчинството, кърменето, захранването и много вкусни рецепти.
 Здравейте, казвам се Моника