Домашен пластилин

И да цял живот си мислих, че е пластЕлин, но това е друга тема.

Напоследък ми се иска да съм по-активна тук, но не мога да стигна до телефона. Започнах да правя повече неща, от колкото може да поеме майка на едно палаво дете. Резултата е още по-малко сън и разпокъсаност на задълженията, дано успея да довърша поне едно до края. В резултат на всичко липсата на време, кратките срокове, в които трябва да се изпълни всичко ме карат да не съм в най-доброто си настроение… а това се отразява на всички вкъщи. 

Реших да подаря малко радост на Матео и си заслужаваше. Изненадващо за мен той много хареса новото занимание. Може лесно да си направите пластилин и вие вкъщи. 

👏🏼230 мл. вода

👏🏼 160 гр. бяло брашно

👏🏼2 пакетчета лимонена киселина (лимонтузу)

👏🏼1 с.л. зехтин ( или олио)

👏🏼50 гр. сол

👏🏼 сладкарса боя или за яйца

👏🏼 етерични масла 

Боята и маслата могат лесно да се заменят със степче. Оцветява и придава аромат.

Смесвам всичко в купа. Изсипвам след това в тенджера, разбърквам на слаб огън до сгъстявне. След като се охлади, добавям брашно малко, по-малко и го „замесвам“. До тогава докато спре да лепне. Получава се мек пластилин. Съхранявам в найлон плик, плътно затворен или в кутия с капак.

Пластилина позволява на децата ни да развият фината си моторика, въображение. Позволяваме им да се докосват до различни текстури.

Съвет :

  • Мати не проявява интерес, но никога не го оставям без наблюдение при игра; ( риск да си хапне малко; вече захрани кучето ни)
  • В началото започнахме само да мачкаме и забождаме пръсти в пластелина. След това му правих топчета, които той смачкваше с ръчички. Ако вашето дете е по-голямо спокойно можете да правите различни форми и сюжети. Ние сме още на ранен етап. 
  • Идея е с различни играчки животни да се отпечатват стъпки в пластилина за научаване коя стъпка на кое животно отговаря.

Сигурна съм, че ще се забавлявате. 🤹🏻‍♀️

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 shares

За мен

 Здравейте, казвам се Моника

 Здравейте, казвам се Моника

и съм на 29 години от град Варна. По образование съм юрист. Майка съм на едно прекрасно слънчево дете, което носи името Матео. Ще се радвам тук да откриете полезна информация относно майчинството, кърменето, захранването и много вкусни рецепти.
 Здравейте, казвам се Моника