Капсулен гардероб

Капсулен гардероб или как да бъдем полезни на себе си, другите и света.

Пролетта е момент за разчистване на всичко старо и ненужно, удобно време да направим нещо наистина полезно. Знаете ли какво е капсулен гардероб?

В него остават малко дрехи, подходящи като комбинация една с друга. Ако си мислите, че не е за вас.. помислете отново.

Имате ли дрехи, които не сте носили повече от година? 

Често ли се случва „да нямате какво да облечете“, а гардероба ви е запълнен от дрехи? 

На мен ми е наистина много трудно да се разделям с тях, но след като го направя се чувствам наистина по-добре. 

Няколко идеи какво може да направите с отделените обувки и дрехи:

👕 Дарете

👗 Във фейсбук има няколко групи, където може да споделите от какво не се нуждаете вече и срещу определена цена да бъде закупено.

Може да предложите вашите отделени дрехи в тези групи:

👚 Споделете с близък човек, на който може дрехите ви да допаднат.

👖Рециклирайте. Производството на дрехи е един от най-големите причинители на замърсяването на околната среда. Има възможност за предаване на дрехи в H&M  като срещу всеки предаден пакет с размер 30см х 40 см, получавате ваучер за 15 % намаление при покупка. 

Когато разчистите неизползваните от вас дрехи, „какво да облека днес?“ е някак си по-лесно. При капсулният гардероб се нуждаем от минимален брой, съчетаеми една с друга дрехи, обувки и аксесоари. ( повечето в неутрални цветове) След износването и отделянето за определена кауза, може мястото им да се заеме от нови.

Намерете вашият баланс за този тип минимализъм. В интернет съветите започват от 10 броя дрехи, които можем да комбинираме една с друга и стигат до много повече. За да е по-лесно може да започнете с определянето на „основният си гардероб“ . Това е всичко от което се нуждаете най-много и използвате ежедневно. Може да си направите списък с различни категории, например:

  1. Ежедневни
  2. Дрехи, които обличаме на работа
  3. За тренировка
  4. Официални
  5. Обувки
  6. Връхни дрехи
  7. За вкъщи ( тук много е важно да не прекалим с отделянето на дрехи за вкъщи, вярвам, че и вие сте така… когато с нещо хем не искаме да се разделяме, но и не ни върши работа за конкретното предназначение)
  8. Аксесоари (бижута, чанти и т.н.)

Когато започнах да разчиствам всичко изброено се оказа, че наистина не нося толкова много неща, някои повече от няколко години. Защо да не им дадем нов живот?

Сега като се приготвям да изляза от вкъщи всичко се случва толкова по-бързо. Изпитвам удоволствие от дрехите, с които съм. Важно за мен е че най-накрая виждам всичко, което имам, а преди ми беше трудно да открия желаното в препълненият гардероб.

  • Ако знаете къде може да се дарят дрехи и обувки, ще се радвам да ми пишете за да допълня статията и да можем да сме полезни на повече хора.
Етикети:, , ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Comments

  1. Pingback: Устойчива мода - отговорни за бъдещето ни - One day with Mateo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 shares

За мен

 Здравейте, казвам се Моника

 Здравейте, казвам се Моника

и съм на 29 години от град Варна. По образование съм юрист. Майка съм на едно прекрасно слънчево дете, което носи името Матео. Ще се радвам тук да откриете полезна информация относно майчинството, кърменето, захранването и много вкусни рецепти.
 Здравейте, казвам се Моника