Шест начина да възпитате щастливи деца

Моето дете искам да е здраво, успешно, сбъднато.

Важно е обаче и да е щастливо нали? Щастливите от живота си хора са здрави, успешни, удовлетворени. Крачат смело вярвайки в себе си и уменията си.
Като родители всички искаме най-доброто за нашите деца. Искаме те да водят добър живот, без да се налага да се изправят пред същите предизвикателства и трудности, през които сме преминали ние. Начина по който ги възпитаваме им помага да се развият като пълноценни и качествени хора. Ние създаваме новото поколение и сме отговорни за него. За да бъдат най-важните за нас човечета щастливи и мотивирани за всичко предстоящо им, може да им помогнем по няколко начина:

  1. Уверете се, че сте щастливи!

Ако искате децата ви да са щастливи, трябва да сте щастливи! Децата се учат с пример. Те ви наблюдават, попиват и копират всяко ваше действие. Нали знаете как ни съветват да ги научим да използват прибори ? Като се храним пред тях. Същото е !

Каквото отношение имате към живота, същото ще имат и вашите деца. Ако сте нещастни, ще имате нещастни деца. Ако сте стресирани, децата ви също ще бъдат. Запомнете го следващият път когато нещо малко помрачи деня ви, че е важно за нас и за тях да върнем отново щастието на дневен ред.

2. Помогнете им да оценят нещата, които имат!

Един от най-добрите начини да помогнете на децата си да бъдат щастливи е да ги научите да оценяват това, което имат. Стотици ръководства за изграждане на по-добър живот препоръчват да започнете деня си с благодарност. Докато се събуждате, помислете за всички неща, които оценявате.

3. Поощрявайте ги и отбелязвайте винаги, когато децата ви направят нещо правилно.

Много родители, забелязват всеки път, когато децата им правят грешка, но не винаги забелязват когато децата им правят нещо правилно. Децата реагират много по-добре на похвала, за разлика от на поредното мъмрене. Не ви ли е направило впечатление как като похвалите детето си на следващият ден то се опитва да направи същото нещо още по-добре и изчаква за вашето одобрение.

4. Научете ги да бъдат емоциоанaлно интелигентни

Случвало ви се е сигурна съм да се сблъскате с човек, който е умен, успешен , но не може да осъзнае, изрази и контролира емоциите си. Нещо, което му създава пречка в личен и професионален план. Говорете с децата си за техните и вашите емоции. Позволете им да ги изразяват и да не се срамуват от тях.

5. Научете ги на самодисциплина

Като малка не оценявах, даже често и се противях на начина ,по който майка ми ме възпитаваше. Знаете как едно дете не обича да му бъде налагано ограничение за каквото и да е било. Сега съм благодарна.

Мамо благодаря ти!

Не съм била възпитавана с наказания, крясъци или строги мерки. Но някакси майка ми е успяла да изгради в мен самодисциплина, нещо което ми помага сега като родител, преди това и в работата ми.

6.Насърчавайте ги, когато се изправят пред предизвикателства

В една от книгите на тема родителство, които четох авторката повтаряше често „Не правете това, което детето ви може да направи само!“ Важно е да оставяме детето само да се изправя пред това, което му предоставя живота. Разбира се винаги ще сме там за него. Но нека то да знае, че може и се е справило само. Когато повярват, че могат, ще намерят начин да го направят.

И най-важното, помнете, че нашите деца са по сензитивни отколкото си мислим. Обичайте ги, уважавайте чувствата им, те го усещат и оценяват.

Мама на Матео

Етикети:, ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 shares

За мен

 Здравейте, казвам се Моника

 Здравейте, казвам се Моника

и съм на 29 години от град Варна. По образование съм юрист. Майка съм на едно прекрасно слънчево дете, което носи името Матео. Ще се радвам тук да откриете полезна информация относно майчинството, кърменето, захранването и много вкусни рецепти.
 Здравейте, казвам се Моника