Първи стъпки в захранването

Според СЗО кърмата е най-добрата храна през първите шест месеца от живота на детето. Препоръчва се ексклузивно кърмене в този период, след това се преминава към плавно захранване.

Има различни начини да захраните вашето дете, класическият метод с пюрета, ЗВБ (захранване водено от бебето) и педагогически метод (когато на бебето се дават малки парченца от семейната храна). Според мен всеки родител сам усеща подходящият начин за него и детето му.

С наближаването на захранването на Матео започнах да се запознавам с плюсовете и минусите на всехи подход. Реших, че ЗВБ е най-доброто за нас като при него детето определя само своя темп и ако до този момент е било на кърма тя успява да се запази по-дълго време, защото тук не се цели бързо заместване на хранения. При ЗВБ най-често се започва със зеленчуци на пара в подходяща форма за захващане от бебешка ръка, коричка хляб или мек плод.

Дойде и нашият момент.. предложихме му морков на пара и сладък картоф и зачакахме. Мати започна да ги опипва, разглежда и отхапа морковче. През цялото време бях нервна и много притеснена и се чудех как ще му давам храни по този начин всеки ден. Имах страх от задавяне. Пробвахме още веднъж на следващият ден, на детето му беше много интересно, но аз самата не се чувствах спокойна за здравето му. Чела съм за метода, запозната съм с него, но всеки път като поднесеше храна към устата си спирах да дишам. Успоредно с това той се оказа с много нисък хемоглобин (65), ниво при което се препоръчва кръвопреливане. С мъжа ми решихме да пробваме с добавка и желязосъдържащи храни преди да минем към тази стъпка. И така желанието ми за ЗВБ си остана, но не можех да чакам дечко сам да изяжда нужното му количество и се наложи да минем към класическият метод на захранване, с пасирана храна.

Започнахме с въвеждане на зеленчуци и плодове, със запознаване на вкусове и текстури. Нашият син е много любопитен и към всяка нова храна подхождаше с голям интерес. Много педиатри съветват да се замества хранене минумум по едно на месец, за мен това е грешно, защото води до бързо отбиване на детето. Не приемам и започването на предлагане на сокове на три месечни деца, което за жалост наблюдавам, че е практика. Това са остарели подходи, неподходящи за незрелият организъм на детето.

Както споменах в предните редове целта ми беше да замествам хранене на по-късен етап с цел бавно отбиване (към година и половина). Поради ниските стойности на хемоглобин и желязо на Мати, беше нужно да приема по-голям грамаж храна на обяд за да може с нея да хапва нужните му месо и жълтък. След обяда, започнах да предлагам и следобедна закуска, най-често малко количество плод или авокадо. При навършване на осем месеца започнахме и да закусваме заедно. До този момент не съм давала каши, вместо тях той хапва елда както я приготвям за нас, просо, овесени ядки. Хубаво да се тренира дъвкателният рефлекс, а при пюрирании, кашести храни често в по-късни месеци децата отказват храна под друга форма (намачкана или парчета).

Често споменавам за късното отбиване, ето и примерно хранене с което детето запазва голяма част от млечните си хранения и в режима му присъства твърда храна:

Тези часове са за ориентир, съобразяват се и с режима на детето. При нас от три дремки дневно Мати премина на две, така напаснах храненето за да може да се впише в нашият график. Единственото хранене с по-голям грамаж (170-190 грама) при нас е обяда, на другите хранения предлагам по максимум 100 грама.

Важно е да няма по-голяма пауза от 4 часа, рядко 4 часа и половина между кърменето, така лактацията се запазва. Режима е примерен, би се променил и при предлагане на вечеря. Вечер се запазват 1-2 нощни хранения, при нас с пробиващи зъби са безброй. При рязко заместване на млечно хранене с твърда храна, кърмата намалява и често бебето отказва да суче защото е свикнало с друго количество.

Захранването е голямо приключение, изживейте го по начина по който се чувствате спокойни за детето си. В следващите постове ще ви предложа лесни и бързи рецепти за бебешки палачинки, бисквити и други вкусни хапвания.

Мама на Матео💛

Етикети:, ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 shares

За мен

 Здравейте, казвам се Моника

 Здравейте, казвам се Моника

и съм на 29 години от град Варна. По образование съм юрист. Майка съм на едно прекрасно слънчево дете, което носи името Матео. Ще се радвам тук да откриете полезна информация относно майчинството, кърменето, захранването и много вкусни рецепти.
 Здравейте, казвам се Моника